Op 15 maart 2020 is het Internationale Consumenten dag, ook wel ‘World Consumer Rights day’ genoemd. De Internationale Consumenten dag wordt over de hele wereld gevierd door consumentenorganisaties. Op deze dag is er extra aandacht voor de rechten van de consument.

Internationale Consumenten dag

In Nederland worden consumenten extra beschermd door de wet. Er zijn speciale consumentenregels voor onder andere garantie en bedenktijd, koop op afstand en incassokosten.

14 dagen bedenktijd bij koop op afstand

Bij online aankopen, aankopen op straat of aan de deur, hebben consumenten 14 dagen bedenktijd. Ook bij een koop via de telefoon geldt deze bedenktijd. Wil de consument het product niet houden?  Dan kan hij dat gedurende 14 dagen zonder opgaaf van reden terugsturen. Hij krijgt het geld daarna terug.

Garantie op producten

Consumenten hebben recht op de wettelijke garantie bij de koop van een product. Dit betekent dat de consument een product een bepaalde tijd zonder problemen moet kunnen gebruiken. Hoe lang een product mee moet gaan hangt af van wat voor product het is De wettelijke garantietermijn is dus voor ieder product anders. Gaat het product binnen de garantietermijn stuk? Dan heeft de consument recht op reparatie, een nieuw product of zijn geld terug.

Rechten bij ongevraagde toezending product

Als een bedrijf ongevraagd een product stuurt, mag de consument dit product houden zonder te betalen. Als de consument het product terugstuurt, moet het bedrijf de verzendkosten betalen.

Rechten bij lening

Ook bij het aangaan van leningen hebben consumenten aparte rechten. Zo kan een consument een lening binnen 14 dagen na afsluiting opzeggen. Voor flitskredieten (kortlopende leningen die consumenten via internet of sms afsluiten) betalen consumenten maximaal 14% rente.

Incassokosten

Als de consument een factuur niet op tijd betaald, kunnen daar extra kosten voor in rekening worden gebracht. Die kosten kunnen pas na een zogenaamde ‘14 dagen brief” door de schuldeiser of het incassobureau gevorderd worden. In deze brief moet een laatste betalingstermijn van 14 dagen worden gegeven aan de consument, zonder extra kosten. In de brief moet verder worden aangekondigd dat als de consument niet alsnog binnen die 14 dagen betaalt, er wél incassokosten in rekening worden gebracht. Ook de exacte hoogde van de incassokosten moet in de brief worden vermeld. Stuurt de schuldeiser u geen aanmaningsbrief? Of klopt de informatie in de brief niet of is deze niet volledig? Dan mag de schuldeiser geen incassokosten van de consument vragen.

Het laatste nieuws direct ontvangen?

Breng mij op de hoogte van nieuwe artikelen.

Ondernemersborrel

Iedere 4e donderdag, om de maand (even maand)

17:00 – 18:00 uur
op ons kantoor in Eindhoven

Aanmelden

Ontslagspreekuur iedere dinsdag

Vrijblijvend, kosteloos spreekuur voor werknemers

Voor vragen over (dreigend) ontslag en andere arbeidsrechtvragen.
Elke dinsdag 9:30 - 12:30 uur
Op ons kantoor in Eindhoven.

Bekijk werkwijze

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
08:45 -17:15
Openingstijden gedurende Coronacrisis

Bezoekadres

Vondellaan 12
5611 NX Eindhoven
Route

Alle specialismen Betrokken & toegankelijk Eerlijk over kans van slagen Alle advocaten zijn gespecialiseerd