Mediation in letselschadezaken

In 2012 deed het Verbond van Verzekeraars een aanbeveling om mediation aan te bieden in letselschadezaken die langer dan 3 jaar lopen. Sindsdien wordt in sommige zaken mediation toegepast. Het slachtoffer en de verzekeraar proberen dan in vertrouwelijkheid om een oplossing te vinden die recht doet aan ieders belang. Lukt dit niet, dan kan men nog steeds naar de rechter. Bij mediation hebben partijen echter de regie in eigen handen en bij de rechter niet meer.

 

Mediation in letselschadezaken

De deelnemers

Aan de mediation nemen deel:

–          Het slachtoffer

–          De advocaat van het slachtoffer

–          Een medewerker van de verzekeraar

–          Een door de verzekeraar ingeschakelde externe schaderegelaar (of in plaats daarvan een tweede medewerker van de verzekeraar)

Een gespecialiseerde letselschadeadvocaat leidt de mediation. Deze advocaat is ook  opgeleid tot mediator. Meestal werken partijen in 1 of 2 dagen naar een (deel)oplossing toe.

De gezamenlijke sessie

Na de kennismaking en het ondertekenen van de mediationovereenkomst, brengen partijen het volgende in kaart:

– de problemen: wat is er gebeurd, wat ging er mis?

– de onderwerpen: wat moet er opgelost worden?

– eerste inventarisatie van de wensen en mogelijkheden.

De aparte sessies

Daarna gaan partijen apart van elkaar zitten. Samen met de mediator inventariseren zij wat de wensen en mogelijkheden zijn. Ook bespreken zij dan de kansen en risico’s. De mediator brengt vervolgens namens hen een voorstel over aan de andere partij. Zij bespreekt met die partij ook de voor- en nadelen hiervan.

Zo volgen enkele rondes waarin oplossingen bedacht worden en voorstellen worden gedaan. Met deze onderhandelingen wordt vrijwel altijd bereikt dat:

–          Partijen de zaak volledig kunnen afwikkelen of

–          Overeenstemming bereiken over een aantal schadeposten of

–          overeenstemming bereiken over welke onderzoeken er nog dienen plaats te vinden

Niet enkel onderhandelen

Mediation heeft dus elementen van onderhandeling maar deze staan niet op de voorgrond. Bij onderhandeling gaat het vaak om het uitwisselen van standpunten en de zoektocht naar het eigen gelijk. Bij mediation gaat het om de zoektocht naar de gemeenschappelijke belangen en de verenigbaarheid daarvan.

Mijn ervaringen

In de afgelopen 7 jaar hebben we in meerdere zaken van mij mediation ingezet. Het resultaat was steeds dat partijen de zaak volledig konden afwikkelen naar ieders tevredenheid. Het was ook iedere keer een mooi proces om te zien. Men ziet niet meer “de betrokkene” of “de verzekeraar” maar de mensen daarachter.

In letselschadezaken vinden regelmatig gezamenlijke huisbezoeken plaats. De verzekeraar stuurt hiervoor dan een buitendienstmedewerker of een externe schaderegelaar. Een binnendienstmedewerker behandelt echter meestal de zaak. Deze heeft de persoon waar het om gaat dus nooit gezien. Op papier kan echter een indruk van iemand ontstaan die geen recht doet aan die persoon.

Bij mediation moet je de ander in de ogen kijken. Hierdoor kun je niet voorbij gaan aan het verdriet en de zorgen van een slachtoffer. Dit zorgt bij de verzekeraar vaak voor meer begrip. Het slachtoffer ziet daarnaast dat de medewerkers van de verzekeraar ook niet zo hard zijn als zij in hun mails soms overkomen.

Een mediation die er toe leidt dat mijn cliënt na jaren met een opgelucht gevoel en het gevoel gehoord te zijn zijn zaak in 1 dag naar tevredenheid kan afsluiten, is goud waard. Ik pleit dan ook voor meer mediations in letselschadezaken.

_______________

Geschreven door Mr. Jikke Stappaerts-Zijlmans, advocaat LSA en ASP bij Claassen Advocaten.

Het laatste nieuws direct ontvangen?

Breng mij op de hoogte van nieuwe artikelen.

Ondernemersborrel

Iedere 4e donderdag, om de maand (even maand)

17:00 – 18:00 uur
op ons kantoor in Eindhoven

Aanmelden

Ontslagspreekuur iedere dinsdag

Vrijblijvend, kosteloos spreekuur voor werknemers

Voor vragen over (dreigend) ontslag en andere arbeidsrechtvragen.
Elke dinsdag 9:30 - 12:30 uur
Op ons kantoor in Eindhoven.

Bekijk werkwijze

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
08:45 -17:15

Bezoekadres

Vondellaan 12
5611 NX Eindhoven
Route

Alle specialismen Betrokken & toegankelijk Eerlijk over kans van slagen Alle advocaten zijn gespecialiseerd