Hippe elektrische vervoersmiddelen: je ziet ze vliegen, ehh rijden...

Tegenwoordig zie je van alles op de weg voorbijrijden, soms met hoge snelheid. Bijvoorbeeld hoverboards, bromauto’s, unicycles, skateboard-scooters, e-steps, motorsteps, scoot-mobiels, speed-pedelecs, Stints, Segways, quads, Swing Trikes en Trikkes. Wat als je daardoor wordt aangereden met ernstig letsel of overlijden tot gevolg? Op wie kun je je schade verhalen? Ben je verzekerd als je daarmee een verkeersongeval veroorzaakt?

Hippe elektrische vervoersmiddelen: je ziet ze vliegen, ehh rijden…

Voor de aansprakelijkheid is van belang hoe de wet het voertuig beschouwt. Dat is niet altijd eenvoudig. Zoek daarom goed uit met wat voor vervoersmiddel je te maken hebt voordat je zo’n hip vervoermiddel aanschaft of ermee de weg op gaat.

Motorrijtuig

Een vervoermiddel is een motorrijtuig als het wordt voortbewogen door een motor, al dan niet elektrisch. Voor een motorrijtuig geldt onder andere het volgende:

 • – bij aanrijding met een fietser of voetganger moet de (WAM-verzekeraar van de) bestuurder minstens 50% van de schade van de fietser of voetganger vergoeden (behalve bij overmacht). Voor kinderen jonger dan veertien jaar is dat zelfs 100%;
 • – als het motorrijtuig onbekend is, of niet voor de WAM is verzekerd, kan men de schade soms nog verhalen op het Waarborgfonds Motorrijtuigen;
 • – de berijder moet minimaal 16 jaar oud zijn;
 • – het voertuig moet zijn goedgekeurd door de Minister van Infrastructuur en Waterstaat;
 • – verzekering tegen aansprakelijkheid (WAM) is verplicht;
 • – het voertuig moet een kenteken hebben (voor een brommer, motor of auto);
 • – je moet een helm of gordel dragen;
 • – het hebben van een bromfietsrijbewijs, motorrijbewijs of autorijbewijs is verplicht.

Voor het besturen van een motorrijtuig dat door de overheid is aangewezen als bijzondere bromfiets (bijvoorbeeld de E-one, snorfiets, goed gekeurde segway) gelden de laatste drie eisen niet. Een bijzondere bromfiets mag niet harder kunnen rijden dan 25 km/uur en is geen gehandicaptenvoertuig, elektrische fiets met trapondersteuning of gewone bromfiets.

Als het motorrijtuig niet is goedgekeurd (zoals de Stint), heeft dat de volgende gevolgen:

 • – je mag er niet mee op de openbare weg. Je bent strafbaar als je dat toch doet.
 • – de aansprakelijkheid is niet verzekerd, ook niet via een particuliere wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Het slachtoffer moet zijn schade proberen te verhalen op de veroorzaker. Als dat niet lukt, kan hij mogelijk terecht bij het Waarborgfonds Motorrijtuigen.
 • – de veroorzaker moet de schade volledig uit eigen zak betalen. Misschien moet hij wel de rest van zijn leven werken om die schuld af te lossen. Hij betaalt de schade aan het slachtoffer zelf of aan het Waarborgfonds Motorrijtuigen.

E-bike

Een E-bike geldt als elektrische snorfiets als hij niet harder kan dan 25 km/uur en als elektrische bromfiets als hij harder kan dan 25 km/uur, maar niet harder dan 45 km/uur.

Speed-pedelecs

Voor speed-pedelecs gelden dezelfde regels als voor bromfietsen; zij mogen niet op het fietspad rijden.

Niet-motorrijtuigen

Als het vervoermiddel geen motorrijtuig is (bijvoorbeeld een gewone step, skateboard, skeelers) , heeft dat de volgende consequenties:

 • – bij aanrijding met een auto of ander motorrijtuig kan de berijder ervan minimaal de helft van de schade op de WAM-verzekeraar van het motorrijtuig verhalen (behalve bij overmacht). Voor kinderen jonger dan veertien jaar is dat zelfs 100%;
 • – als de berijder ervan het ongeval veroorzaakt, valt zijn aansprakelijkheid mogelijk onder de dekking van zijn particuliere wettelijke aansprakelijkheid  (die verzekering is niet verplicht);
 • – hiermee mag je wel op het fietspad, voetpad en de stoep rijden. Als die er niet zijn, mag je op de rijbaan.

Fiets met trapondersteuning

Een fiets met trapondersteuning geldt als gewone fiets mits:

 • – die niet harder kan dan 25 km/uur;
 • – je moet meetrappen om vooruit te komen;
 • – de elektromotor een vermogen heeft van niet meer dan 250 Watt.

Tips:

 • – rij nooit met een gemotoriseerd voertuig over de openbare weg als dat niet daarvoor is goedgekeurd (zoals de hover board, elektrische skateboards en monowheels);
 • – zorg ervoor dat het voertuig tegen aansprakelijkheid verzekerd is;
 • – sluit ook een verzekering voor uw eigen schade af (schadeopzittendenverzekering) voor het geval u zelf letsel oploopt;
 • – wordt u aangereden door een onverzekerd of onbekend motorrijtuig , denk dan aan de mogelijkheid om uw schade te verhalen op het Waarborgfonds Motorrijtuigen.

Als u onverhoopt toch letsel heeft opgelopen bij een ongeval, help ik u graag bij het verhalen van uw schade op de aansprakelijke partij, het Waarborgfonds Motorrijtuigen of uw schadeopzittendenverzekeraar.

Meer weten? Neem contact op met Lisette van den Muyzenberg voor een kennismakingsgesprek of bel 040 – 244 89 70.

Het laatste nieuws direct ontvangen?

Breng mij op de hoogte van nieuwe artikelen.

Ondernemersborrel

Iedere 4e donderdag, om de maand (even maand)

17:00 – 18:00 uur
op ons kantoor in Eindhoven

Aanmelden

Ontslagspreekuur iedere dinsdag

Vrijblijvend, kosteloos spreekuur voor werknemers

Voor vragen over (dreigend) ontslag en andere arbeidsrechtvragen.
Elke dinsdag 9:30 - 12:30 uur
Op ons kantoor in Eindhoven.

Bekijk werkwijze

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
08:45 -17:15

Bezoekadres

Vondellaan 12
5611 NX Eindhoven
Route

Alle specialismen Betrokken & toegankelijk Eerlijk over kans van slagen Alle advocaten zijn gespecialiseerd