Letselschade verhalen op uw eigen aansprakelijkheidsverzekeraar

Vaak denkt men daar niet aan, maar voor ongevallen in de privé-sfeer kun je soms ook je eigen familieleden aanspreken. De WA-verzekeraar van dat familielid moet dan de schade vergoeden. Hieronder twee voorbeelden uit de rechtspraak.

Letselschade verhalen op uw eigen aansprakelijkheidsverzekeraar

Aansprakelijkheid echtgenoot (het ‘hangmat-arrest’)

Een vrouw had op 13 juli 2005 in haar tuin een hangmat opgehangen aan een gemetselde pilaar. Nadat zij in die hangmat ging liggen, is de pilaar kort boven de grond afgebroken en op haar gevallen. Zij liep daarbij  een hoge complete dwarslaesie en een gebroken kaak, neus, jukbeen, oogkas en rib op.

De vrouw en haar echtgenoot waren samen eigenaar van de pilaar. De vrouw claimde daarom van haar man en hun aansprakelijkheidsverzekeraar schadevergoeding. Deze zaak eindigde bij de Hoge Raad die haar op 8 oktober 2010 gelijk gaf. De man die eigenaar van de gebrekkige pilaar is, is ook aansprakelijk voor de schade die de mede-eigenaar, de vrouw daardoor lijdt.  Zij had dus recht op de helft van de door haar geleden schade.

Aansprakelijkheid moeder

Een 6-jarig meisje bezocht samen met haar moeder een bevriend gezin op een boerderij. In een weiland, een paar honderd meter van de boerderij, liepen twee paarden. Na het avondeten vroeg het meisje aan haar moeder of zij de paarden in de wei een appel mocht voeren. Dat mocht, maar moeder zei er twee maal nadrukkelijk bij dat de kinderen niet in de wei mochten komen. Zij moesten voor het hek blijven staan. Het meisje is uiteindelijk toch het weiland in gegaan. Daar is zij door één van de twee paarden tegen het hoofd getrapt. Zij liep hierdoor ernstig traumatisch schedel- en hersenletsel op.

De moeder stelde (namens haar dochter) zelf een onrechtmatige daad te hebben gepleegd jegens haar dochter. Deze onrechtmatige daad maakte haar aansprakelijk voor de schade van haar dochter. Zij had immers haar dochter toestemming gegeven om de paarden te gaan voeren zonder begeleiding van een volwassene. Zij deed dit terwijl ze wist dat paarden onberekenbaar en gevaarlijk zijn. Een kind van zes jaar is niet in staat om dat gevaar adequaat in te schatten en daarnaar te handelen.

De Rechtbank Gelderland oordeelde recent dat er een verhoogde drempel voor aansprakelijkheid geldt als het gaat om de ouderlijke zorgplicht. In dit geval was het handelen van de moeder echter zó onzorgvuldig dat de moeder volledig aansprakelijk is voor de schade van haar dochter.

De schade van het meisje moet dan ook volledig worden vergoed door de aansprakelijkheidsverzekeraar van haar moeder.

Conclusie: advies en WA-verzekering

Uit deze voorbeelden kunnen we twee conclusies trekken:

  • Ga er niet te snel vanuit dat u als slachtoffer uw schade zelf moet dragen en leg uw situatie derhalve (vrijblijvend) voor aan een gespecialiseerde letselschadeadvocaat (die herkent u aan het lidmaatschap van de Vereniging van Letselschadeadvocaten, LSA) (https://www.claassenadvocaten.nl/specialismen/letselschade/);
  • Zorg dat u een WA-verzekering heeft.

Een WA-verzekering kan niet alleen dekking bieden bij ongevallen in de privé-sfeer. Deze kan ook dekking bieden in het verkeer. Bijvoorbeeld wanneer u op de fiets ten val komt door een onverwachte manoeuvre van uw kind dat naast u fietst.

Niet alles is te voorzien. Zorg daarom voor een goede verzekering en raadpleeg na een ongeval altijd een gespecialiseerde letselschadeadvocaat.

Meer weten over letselschade? Bel ons gerust!

___________________________________________________________________

Geschreven door Mr. Jikke Stappaerts-Zijlmans, advocaat LSA en ASP bij Claassen Advocaten.

Het laatste nieuws direct ontvangen?

Breng mij op de hoogte van nieuwe artikelen.

Ondernemersborrel

Iedere 4e donderdag, om de maand (even maand)

17:00 – 18:00 uur
op ons kantoor in Eindhoven

Aanmelden

Ontslagspreekuur iedere dinsdag

Vrijblijvend, kosteloos spreekuur voor werknemers

Voor vragen over (dreigend) ontslag en andere arbeidsrechtvragen.
Elke dinsdag 9:30 - 12:30 uur
Op ons kantoor in Eindhoven.

Bekijk werkwijze

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
08:45 -17:15

Bezoekadres

Vondellaan 12
5611 NX Eindhoven
Route

Alle specialismen Betrokken & toegankelijk Eerlijk over kans van slagen Alle advocaten zijn gespecialiseerd