Aansprakelijkheid voor dieren

Regelmatig informeren wij u via onze website en social media over interessante juridische ontwikkelingen, belangwekkende gerechtelijke uitspraken of gewoon leuke gerechtelijke uitspraken. Wat betreft aansprakelijkheid voor dieren publiceerden wij eerder over de hond Jengo en het paard Imagine.

Aansprakelijkheid voor dieren: de (verzekeraar van de) echtgenote als koetsier is wel de bok

Aansprakelijkheid voor dieren: de (verzekeraar van de) echtgenote als koetsier is wel de bok

Regelmatig informeren wij u via onze website en social media over interessante juridische ontwikkelingen, belangwekkende gerechtelijke uitspraken of gewoon leuke gerechtelijke uitspraken. Wat betreft aansprakelijkheid voor dieren publiceerden wij eerder over de hond Jengo en het paard Imagine.

Zowel in de zaak van de hond Jengo, als in de zaak van het paard Imagine leed een vrouw schade door toedoen van een dier dat zij samen met haar echtgenoot in bezit had. In de zaak van het paard Imagine oordeelde de Hoge Raad uiteindelijk dat medebezitters van dieren elkaar niet met succes aansprakelijk kunnen stellen voor door dat dier veroorzaakte schade. Een op het eerste gezicht opvallend oordeel, aangezien de Hoge Raad in 2010 (in het zogenaamde Hangmat-arrest) nog had beslist dat medebezitters van een opstal elkaar wel met succes kunnen aanspreken voor schade geleden door een gebrek aan de opstal.

Op 22 december 2016 heeft de rechtbank Den Haag een uitspraak gedaan met als onderwerp aansprakelijkheid voor dieren, waarin het arrest van de Hoge Raad in de zaak van het paard Imagine aan de orde kwam. De casus waarover de rechtbank diende te oordelen was als volgt.

Op 29 juni 2008 maakte een vrouw samen met haar echtgenoot en dochter een ritje in hun koets, die door middel van een enkelspan werd voortgetrokken door hun paard. De vrouw zat als koetsier rechts voorin op de bok. Zij beschikte over een menbewijs. Haar echtgenoot zat naast haar en de dochter van partijen zat achterin de koets. Op enig moment werd het paard onrustig, waarop de vrouw haar echtgenoot verzocht links naast het paard te gaan lopen in de hoop dat het paard dan zou kalmeren. Op dat moment kwam vanuit tegengestelde richting een auto aanrijden. Toen de bestuurder zag dat het paard onrustig was, bracht hij zijn auto tot stilstand. Het paard heeft de man vervolgens tegen de auto aangeduwd, waarna de koets over zijn benen is gereden.

Bij het ongeval is het rechterbeen van de man verbrijzeld. Na vier jaar behandeling en revalidatie is besloten het been te amputeren. De man heeft de verzekeraar waar zijn echtgenote een koetsiersverzekering had afgesloten op grond van artikel 6:179 BW aansprakelijk gesteld voor de schade. In dat artikel is de aansprakelijkheid voor dieren immers geregeld.

De verzekeraar stelde zich in deze kwestie op het standpunt dat zij niet gehouden was de schade van de man te vergoeden, aangezien hij als medebezitter van het paard zijn echtgenote niet met succes aansprakelijk kon stellen. De verzekeraar verwees hierbij naar het arrest van de Hoge Raad in de zaak van het paard Imagine. De rechtbank oordeelt evenwel anders en heeft de vordering van de man toegewezen. De man stelde zijn echtgenote namelijk niet in haar hoedanigheid van medebezitter aansprakelijk, maar in haar hoedanigheid van koetsier. De koetsiersverzekering betreft een bijzondere aansprakelijkheidsverzekering die, in tegenstelling tot de algemene aansprakelijkheidsverzekering, niet ten behoeve van beide echtgenoten, maar alleen ten behoeve van de vrouw is afgesloten, aldus de rechtbank.

Schade kan op vele manieren worden veroorzaakt. Het is dan goed om te weten dat het wellicht mogelijk is om via één van uw eigen verzekeringen dan wel de verzekering van een derde de schade vergoed te krijgen. Wilt u weten wat de gespecialiseerde letselschadeadvocaten van Claassen Advocaten voor u kunnen betekenen wanneer u een ongeluk overkomt, aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met één van hen op via het telefoonnummer 040 – 244 89 70 of info@claassenadvocaten.nl.

Onze in Letselschade gespecialiseerde advocaten
Lisette van den Muyzenberg-van Zoelen
Jikke Stappaerts-Zijlmans
Daan Andries

Het laatste nieuws direct ontvangen?

Breng mij op de hoogte van nieuwe artikelen.

Ondernemersborrel

Iedere 4e donderdag, om de maand (even maand)

17:00 – 18:00 uur
op ons kantoor in Eindhoven

Aanmelden

Ontslagspreekuur iedere dinsdag

Vrijblijvend, kosteloos spreekuur voor werknemers

Voor vragen over (dreigend) ontslag en andere arbeidsrechtvragen.
Elke dinsdag 9:30 - 12:30 uur
Op ons kantoor in Eindhoven.

Bekijk werkwijze

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
08:45 -17:15

Bezoekadres

Vondellaan 12
5611 NX Eindhoven
Route

Alle specialismen Betrokken & toegankelijk Eerlijk over kans van slagen Alle advocaten zijn gespecialiseerd