Wilt u weten of u meer moet gaan betalen of ontvangen?

Wordt de alimentatie die u betaalt of ontvangt hoger per 1 januari 2017?

Ieder jaar stijgen de lonen en daarom wordt alimentatie ook ieder jaar verhoogd. Dat heet indexering van alimentatie. Wilt u weten of u meer moet gaan betalen of ontvangen?

Als er een afspraak is gemaakt over alimentatie (mondeling of schriftelijk) of die alimentatie is door de rechter vastgesteld dan zal die ieder jaar hoger worden door indexering. Daarvoor hoeft u geen uitdrukkelijke afspraak te hebben gemaakt. Dat is neergelegd in de wet en geldt automatisch zowel voor kinder- als voor partneralimentatie.

Ieder jaar in november stelt de Minister van Veiligheid en Justitie het percentage van de verhoging vast. Voor 2017 is het percentage 2,1%.

Voor de vaststelling van het percentage wordt gekeken naar het loonindexcijfer dat ieder jaar door het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) wordt berekend. Dat indexcijfer is gebaseerd op de ontwikkeling van de lonen in het bedrijfsleven, overheid en andere sectoren.

Als het percentage bekend is en u ontvangt alimentatie of u moet alimentatie betalen, dan moet u zelf uitrekenen met welk bedrag uw alimentatie hoger wordt. Als u vergeet om de indexering door te voeren en u betaalt of ontvangt het hogere bedrag aan alimentatie niet, dan kan dat nog 5 jaar lang gevraagd worden. Pas na vijf jaar is een eventuele vordering van te weinig betaalde alimentatie wegens niet betaalde indexering verjaard.

Hebt u vragen over dit onderwerp neem dan contact op met een van onze familierechtadvocaten.

Het laatste nieuws direct ontvangen?

Breng mij op de hoogte van nieuwe artikelen.

Ondernemersborrel

Iedere 4e donderdag, om de maand (even maand)

17:00 – 18:00 uur
op ons kantoor in Eindhoven

Aanmelden

Ontslagspreekuur iedere dinsdag

Vrijblijvend, kosteloos spreekuur voor werknemers

Voor vragen over (dreigend) ontslag en andere arbeidsrechtvragen.
Elke dinsdag 9:30 - 12:30 uur
Op ons kantoor in Eindhoven.

Bekijk werkwijze

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
08:45 -17:15

Bezoekadres

Vondellaan 12
5611 NX Eindhoven
Route

Alle specialismen Betrokken & toegankelijk Eerlijk over kans van slagen Alle advocaten zijn gespecialiseerd